perjantai 1. tammikuuta 2016

Juuret poikki





Turun Hirvensalon Kukolantien pyörätie kupruili ja viime kesänä 2015 se korjattiin.

Eli asfaltti otettiin pois, ja puun juuret katkaistiin. Tie tasoitettiin ja uusi asvaltti laitettiin päälle. Pian nähdään lisääntyikö metsän puiden hyvinvointi.

Samalla lailla toimivat hallituksen säästöt. Kun ainoat säästöt, jotka kelpaavat Sipilälle ovat virkamiesten lomien leikkaus sekä koulutussäästöt, niin on pian juuret poikki ja poikki ovat myös virkamiehet väsymyksestä, kun ei ole enää entistä lomaa, mutta tehtäviä ja vastuuta on entistä enemmän. (Loma jäi toistaiseksi, mutta kolmasosa lomarahasta lähtee ainakin kolmesti).

Pisteeksi i:n päällä tuli Sipilän uuden vuoden tervehdys: "Hallitus kuroo kiinni 10 miljardin euron kestävyysvajetta, joista 2 miljardia euroa hallitus tavoittelee kilpailukykyä ja työllisyyttä edistävillä toimilla. - Mikäli tähän ei päästä, niin keväällä 2017 hallitus joutuu tekemään lisäsäästöjä ja veronkorotuksia, Sipilä toteaa puheessaan.  " Lähde Yleisradion Teksti-TV:n sivu 104 Uuden vuoden aattona 31.12.2015. Minusta mitään järkevää kolmikantaa ei ole edes yritetty. Hallitus (tai Sipilä) on kertonut yksipuolisesti tavoitteet ja keinot, missä on ollut neuvottelu. Sopimusvapaus on niin tärkeä asia, että sitä ei saa pakolla lopettaa. Nyt yritetään viidennen kerran ... ja jotain syntyi, mutta säästöt eivät loppuneet, ammattikouluista ja yliopistoista niistetään säästöjä.

Tiedän yhden pienen säästökeinon, joka ei ratkaise, mutta olisi hyvä esimerkki kaikille, poliittisten virkanimitysten lopettaminen, ja näiden virkamiesten karsiminen, minusta myöskään ministereillä ei kuulu olla monia omia avustajia eikä heillä kohtuuttomia palkkaetuja tai lomaetuja, eli sama systeemi kuin muualla, "talo" tarjoaa tukipalvelut, kaikilla työssäkäyvillä voisi olla sitten sama lomat eli 30 vuorokautta, myös kansanedustajilla. Myös eläke-edut voitaisiin harmonisoida, ja lopettaa myös entiset edukkaammat ns. sopeutumiseläkkeet. Antaisi uskottavuutta, että kaikki olemme mukana veneessä velkameren keskellä, parempi jos kaikki äyskäröivät kuin että riidellään, että kuka ei äyskäröi, eikä kukaan äyskäröi.

23.11.2016 Eduskunta hallituspuolueiden äänillä hyväksyi "kansaneläkeindeksin jäädyttämistä ja alentamista koskevan lain", edelleen odotan omien etujen leikkaamista ja karsimista.

30.11.2016 Ei viikkoa ilman kohua. Terrafame-asia puhututtaa, eli olisiko pääministerin pitänyt kenties jäävätä itsensä. Enemmän minua ihmetyttää pääministerin sähköpostit yksittäiselle toimittajalle ja päätoimittajalle, Ilta-Sanomien mukaan oli peräti 17 sähköpostia. Kuulostaa isolta määrältä! Toimittaja oli vastannut ja pyytänyt kommenttia.

Minua kummastuttaa Ylen toiminta, yhtenä Yleisradion rahoittajista. Minusta koko lafkan toimintaa pitäisi puolueettomasti arvioida. Ei Yle saa hyllytellä mitään sähköpostien vuoksi, sitä olisi syytä selvittää, onko hyllytelty ja hyssytelty. On tietenkin selvää, että Ylen uutisiin ei kaikki maailman asiat mahdu, eli aina "hyllytetään" uutisia. Asiaa käsiteltiin Ruben Stillerin Pressiklubissa 25.11.2016 Pressiklubissa miltei 10 minuuttia, studiossa valtiovarainministeri Petteri Orpo (Kok), päätoimittaja Kreeta Karvala (Iltalehti), ja toimittaja Paavo Teittinen (Helsingin Sanomat).

Ennakkosensuuri ei kuulosta perustuslain linjaukselta ja on minusta kielletty. Kukaan ulkopuolinen ei ole kieltänyt suoraan mitään, koska päätoimittajalla on aina oikeus päättää julkaistaanko juttu, mutta jos päätös olla julkaisematta tuleekin epäsuorasti tai suoraan  jonkun sähköpostien vuoksi? Ymmärrän, että poliitikon perhe pitää jättää rauhaan, mutta alun alkaen oli kyse jääviydestä, eli sitä selvitellään, ja jäävääminen on henkilökohtainen asia. Pääkysymys on, vaikuttivatko sähköpostit ja yritettiinkö niillä vaikuttaa Yleen. Jokainen voi miettiä, onko itse lähettänyt toimittajalle yhden uutisen (joka oli jo uutisoitu Kansan Uutisissa) vuoksi 17 sähköpostia, joista osa myös päätoimittajalle. Kun lähettäjä on pääministeri voi tulla mieleen, että asianomainen media alkaa käsitellä asiaa silkkihansikkain, onko tämä oikein vai väärin?

Toivotaan, että asia selvitetään puolueettomasti, eikä poliittisesti.
Minusta ei myöskään kuullosta hyvälle, että Ylen päätoimittajaa haastatellaan Ylen uutisissa, A-studion haastattelustakaan en pitänyt toimittaja haastattelee esimiestään.

1.12.2016 Asiaa jahnattiin Eduskunnan kyselytunnilla, ja minusta olennaista on se, että onko Yle taipunut  "poliittiseen ohjaukseen". Huolestuttavaa on puheet Ylen sisällä ja sisältä, sekä se, että Sipilä on postitellut aika ahkerasti jo MOT:n ohjelmasta lähtien. Hänellä on tähän toki oikeus, mutta miten tämä on vaikuttanut, ja miltä se näyttää?

Se on totta, että aina päätoimittajiin ja toimittajiin yritetään aina vaikuttaa, ja nykyisin sähköposti on rööri, johon on helppo laittaa viestejä.

2.12.2016 Ylen Jälkiviisaisssa asiaa puitiin kymmenisen minuuttia.
10.12.2016 Ylen ykkösaamussa kuultiin samat argumentit, eli olisi pitänyt saada kommentoida. Ei kai sitä kiellettykään, mutta aikataulusyistä ei saatu ensiksi. Voihan sitä minusta kommentoida jälkikäteenkin. Sipilä loi optimismia, että nyt talous nousee. Nousee varmasti siks, että ollaan tultu jo aivan montun pohjalle, mutta tämä orastava  nousu ei kyllä riitä mihinkään.
13.12.2016 Nyt taistellaan jo ennen Sotea sairaalapäivystyksistä.
20.1.2017 Liikenne ministeri Anne Berner sooloili liikenne-esityksensä. Kukaan muu ei ymmärrä tätä.
26.1.2017: Kiky-sopimus heikentääkin julkista taloutta, ja heikentää myös kesäajan toimeentuloa, sillä julkisella sektorilla leikataan lomarahaa.
24.7.2017 Minusta Sipilän olisi pitänyt pyytää hallituksen eroa, ja käydä uudet neuvottelut, vaikka Uuden vaihtoehdon mukaanotto on juridisesti oikein, mutta minusta muuten väärin. Ennustan, että Sininen tulevaisuus ei saa kansanedustajia ensi eduskuntavaaleissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)