sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Autokoulun teoriakoe voi sisältää "helpotuksia"


Ajokortti on edellytys auton ajamiselle yleisessä liikenteessä. Jokaista autoilijaa koskevat minusta liikennesäännöt.

Ajokokeen teoriaosiossa on mahdollisuus saada koe ilman "pakkotahtisuutta".

Ajokorttilaki (29.4.2011/386) määrää 53§:ssä kuljettajantutkinnon sisällöstä ja toteuttamisesta

Kuljettajantutkintoon sisältyy teoriakoe ja ajokoe…

Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä kuljettajantutkinnon vaatimuksista ja poikkeuksista teoria- ja ajokokeen vaatimiseen. Teoriakoe suoritetaan Liikenteen turvallisuusviraston kysymysaineistoa käyttäen. Liikenteen turvallisuusvirasto voi antaa tarkempia määräyksiä teoriakokeen, ajokokeen, käsittelykokeen ja ajonäytteen toteuttamisesta.


Trafin sivuilla löytyy teksti, joka kertoo ketä ei koske yleiset määräykset:

Teoriakoe voidaan tehdä ilman pakkotahtisuutta jonkin seuraavista edellytyksistä täyttyessä:
4.1 Kokeen suorittajan äidinkieli on muu kuin suomi, ruotsi tai englanti eikä hän hallitse hyvin mitään näistä kielistä tai kokeen suorittaja on lukutaidoton tai kuuro, tai 
4.2 Kokeen suorittaja on hylätty kolmasti teoriakokeessa, tai 
4.3 Kokeen suorittaja on vähintään 70-vuotias ja hylätty kerran teoriakokeessa, tai 
4.4 Kokeen suorittajalla on terveysperuste Lukihäiriön ollessa peruste, on hakija velvollinen esittämään kirjallisen, allekirjoitetun lukihäiriölausunnon. Lukihäiriölausunnon lausunnonantajan tulee olla erityisopettaja, lääkäri, erikoislääkäri, psykologi, puheterapeutti, lasten neurologi, neurologi, foniatri tai lukihäiriöön perehtynyt asiantuntija. Trafi voi hyväksyä myös muun asiantuntijan lausunnon. Ajokokeen vastaanottaja voi hyväksyä muun terveydellisen perusteen Trafin suostumuksella. Tätä varten hakijan on esitettävä kirjallinen lausunto tai todistus

On hyvä, että erityisryhmille on helpotuksia, monesti heillä voi olla erilainen auto ja voi olla automaattivaihteet. Heidänkin tarpeensa pitää ottaa huomioon. Tämä on sitä positiivista erityiskohtelua.

Yllä oleva tummennus on omani. Mitä tarkoittaa lukutaidoton henkilö? Entä jos tapahtuu onnettomuus? Miten sitten menetellään, yleensä lukutaidoton henkilö on myös kirjoitustaidoton. Liikenteessä on aina muitakin autoilijoita, pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.

Minulla on ajokortti. Osaan jotenkuten lukea ja kirjoittaa.  Liikennemerkit olisi hyvä tuntea ja osata lukea opas- ja kieltotaulut.

Sain ajokortin vuonna 1983 ja pitää sanoa, että liikennemäärät ja ajovaatimukset ovat kasvaneet vuosi vuodelta, vaikka tiet, niiden valaistus ja autot ovat parantuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)