lauantai 14. tammikuuta 2012

Lukiosta iltalukioon



Turun Sanomissa oli tänään(14.1.2012) juttu, osa on verkossa, loput TS-Extrassa, missä ruoditaan lukion keskeytymistä, ja syylliseksi saadaan yllätys yllätys motivoitumaton oppilas. Ollaan kuulemma päivähoidossa lukiossa!

Muutamaa opettajaa on haastateltu ja oppilasta, joka ei sitten valmistunutkaan päivälukiosta vaan armeijan aikana vaihtoi iltalukioon. Iltalukioon vaihtamisessa on puolensa, kurssimäärä putoaa 75:stä alle viitenkymmeneen, iltalukiossa kun on kevennetyt kurssivaatimukset. Toisaalta päivälukion kursseja, jossa on nelonen ei  lueta hyväksi koulun vaihdon yhteydessä, ja esimerkiksi liikuntaa iltalukiossa ei ole, sillä opiskelijoiden pitää olla yli 18 vuotta.

Vaihtamalla päivälukiosta iltalukioon vaatimukset siis muuttuvat eli kurssimäärä ei aina puolitu, mutta iltalukiossa suoritettavia kursseja on alle 50 valinnoista riippuen noin 45, pakolliset kurssit pitää suorittaa ja nelosia ei siis hyväksi lueta koulun vaihdossa. Opetushallituksen opsin perusteista lainaus: "sisältää vähintään 44 kurssia" eli valinnoista riippuen 44 kurrsia tai enemmän, mutta liikuntaa ei tietenkään tarvitse suorittaa, eli 75-45=30 kurssia voi olla vähemmän.

Olen pohtinut, montako ylioppilasta on muuten sellaista, jotka ovat suorittaneet vain kursseja iltalukiossa?

Montako iltalukioiden kirjoittajista on vaihtanut päivälukiosta ja moniko kirjoittaa ammattikoulun papereilla iltalukion kautta?
***

Onko keskeytysten ja vaihdon syy laiskoissa opiskelijoissa vai kovassa periodijärjestelmässä ja raskaissa koeviikoissa?
Haastateltuani paria tuttua lukiolaista, oppitunneilla takapenkeiltä kuuluu sekä mölinää että pulinaa, ihmettelen miksei työrauhaa saada, onko pakollisia kursseja liikaa vai opiskeljoita kurssilla. Olisiko päivälukiossa annettava opiskelijoiden verkko-opiskella, tuleehan sähköiset kirjoitukset jo syksyllä 2016, eli nyt syksyllä 2014 aloittavilla opiskelijoilla.

Turun Sanomissa on kirjoitettu seuraavasti
"Ruohonjuuritasolla opetusta ja oppimista seuranneet Turun suomalaisen yhteiskoulun lehtorit Hannu Tuominen ja Olli-Jukka Jokisaari sanovat suoraan, etteivät nykylukiot ole tästä ajasta.

– Kurssinsa keskeyttäneiden määrä kasvaa, ja tavoitteet ovat matalalla. Lukioissa on paljon porukkaa, joka ei sinne kuuluisi. Nykykäytännön mukaan oppilasta ei kuitenkaan voi erottaa, vaikka kursseja olisi kolmen vuoden ajelehtimisen jälkeenkin koossa vain muutama kymmen.
Tuominen puhuu syksyn ja kevään basaareista eli markkinoista.
– Ylioppilaiksi haluavat mattimyöhäiset heräävät keräämään puuttuvia kurssejaan. Minuun otetaan yhteyttä kysymällä esimerkiksi mahdollisuutta suorittaa jokin kurssi viikonloppuna, Tuominen hymähtää".

Lukion kirjoitusten jälkeen pitää vielä tsempata niihin mahdollisiin pääsykokeisiin.

Jos havitellaan koulutustakuuta koko ikäluokalle, eikö "päivähoito" -ongelma lisäänny, lukiossa pitää suorittaa kursseja ja ammattikoulussa osaamispisteitä. Lukion kurssien jälkeen ovat ylioppilaskirjoitukset ja ammattikoulussa tutkinnon osan jälkeen aina työssäoppiminen ja näyttö!

Iltalukio on minusta hyvä vaihtoehto sellaisille opiskelijoille, joiden motivaatio syntyy myöhemmin, minusta silti vaatimukset pitäisi olla samoja kuin päivälukiossa, se on sitä oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Iltalukiossa on luultavasti joustavia mahdollisuuksia verkon kautta, joka on hyvä asia, jos käy töissä, ja pulinaa tuskin on.

Asian käsittely jatkuu Turun Sanomissa muutaman päivän jälkeen, pääkirjoituksessa todetaan lukionuoret tarvitsevat tukea, juttu täällä, ja Hannu Tuominen opettaja kirjoittaa mielipidepalstalla, jossa hän toteaa olleensa rehtorin puhuttelussa, täällä ja vielä tällainen uravalinnoista.

Asian käsittely jatkuu, ja nyt "Oppimisestaan huolestuneet abiturientit" vastaavat ts:n mielipidesivulla


Lainauksia: " Hannu Tuominen kirjoitti Turun Sanomien mielipidepalstalle (17.1.) ...Hannu Tuominen viittaa tutkimukseen, jonka mukaan 70 prosenttia oppimisesta tapahtuu oman työn kautta, jota hän kutsuu kotiläksyiksi. ......Jos oppituntien merkitys kerran on vain 10–20 prosenttia, kuten Tuominen asiasta kirjoittaa, olisi ensiarvoisen tärkeää käyttää 75 minuuttia kestävät oppitunnit tehokkaasti ... Tuntuu mahdottomalta ajatella, että opettajalla tällöin olisi aikaa poiketa aiheesta tämän tästä jakaakseen kokemuksiaan esimerkiksi uudesta mokkulastaan"..... Katsotaan mitä asiassa tapahtuu seuraavaksi?

--
4.2.2012
Olli-Jukka Jokisaari, lukion opettaja kirjoittaa TS:n mielipidesivuille ja arvostelee mahdollisia peruskoulun säästöjä. Minusta hän mainitsee lukiolaisten opiskeluiden yhdeksi ongelmaksi peruskoulun säästöt.

Itse olen toista mieltä, suurempi ongelma on itse järjestelmien ero. Peruskoulussa kaikki pidetään mukana, kaikki siirtyvät luokalta seuraavalle, ja kaikki hoidetaan yhteisvalinnan kautta toiselle asteelle. Siellä opiskelija joutuu valitsemaan itse kurssinsa ja suorittamaan ne, tähän kaikilla ei ole valmiuksia johtuen monista ei siis vain yhdestä syystä.
--
16.5.2012
Iltalukio on siis avoin kaikille, eli kuka tahansa täysi-ikäinen voi ilmoittautua sinne, ja suorittaa kurssit ja kirjoittaa. Samoin avoimeen yliopistoon voi ilmottautua ja käydä kursseja, ja jossain voi saada oikeuden opiskella tiedekunnassa ja suorittaa maisterin tutkinnon, eli ei voida väittää, etteikö olisi kaikilla mahdollisuutta opiskella.
--
10.12.2013
Editoin juttua, ja olen edelleen sitä mieltä, että iltalukio mahdollisuutena on loistava lukio-ranking antaa väärän kuvan, iltalukio on mahdollisuus kirjoittaa toisen polun valinneille ja ammattikoululaisille
Koska asun Turussa aineistosta poimin Turun tiedot, kevät 2013
Lukio yo,kpl ka, pakolliset
Luostarivuoren lukio 110 22,07
Turun Klassikon lukio 97 20,73
Puolalanmäen lukio 129 20,57
Katedralskolan i Åbo 97 20,03
TSYK 163 17,99
Turun normaalikoulu 69 17,52
Juhana Herttuan lukio 84 16,98
Turun lyseon lukio 94 16,95
Kerttulin lukio 145 16,83
Turun iltalukio 110 15,07





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)