perjantai 30. syyskuuta 2011

Sijaiskohtu synnyttää myös eettisiä kysymyksiä

Jos kohdunvuokraus sallitaan, helpottaa se monia lapsettomia pareja. Alustavana ehdotuksena olisi rajoitettu lupa sijaiskohtuun, eli jos pari ei voi saada lapsia, jonkin lääketieteellisen syyn vuoksi. Tässä tulee heti ongelmaksi, miten rajataan, aina on joku väliinputoaja. Yleensä adoption syy on lapsettomuus.

Syntyy myös aivan uusi ongelma, kuka on äiti, synnyttäjä vai sukusolujen luovuttaja.

Keinohedelmöityksessä sukusolun luovuttaja ei ole yleensä isä eikä äiti vaan nimeenomaan synnyttäjä.

Kohdun vuokrauksessa asia olisi juuri päinvastoin.

Minulla on asiaan mielipide: asia pitää tarkastella sukusolujen luovuttajien, synnyttäjän ja myös LAPSEN kannalta.

Vaikka olen mies luulisin, että side syntyy sikiössä olevan lapsen ja odottajan välillä, mutta myös miehellä pitää olla joitain oikeuksia ja lapsella on oikeus tietää geneettinen lähtökohta, siis minun mielestäni. Adoptio "orpokodista" on tässä mielessä helpointa, ei ole isää eikä äitiä. Muuten voi tulla ongelma, ainakin lapselle, koska häntä kuitenkin alkaa kiinnostaa omat juuret, mistä minä olen tullut ja miksi. Lapsella on oltava minusta oikeus tietää alkuperänsä joka tapauksessa.

Asia kannattaisi huolellisesti pohtia ja tehdä "hyvä" lakialoite ja miettiä pulmat ennen mahdollista lakialoitetta, nyt on vasta yksi lausuntoa annettu. Samalla kannattaa ratkaista koko adoptio- ja avioliittolait ja perhelait kaikki kerralla yhdessä nipussa.

Biologisen isän asemaan on puututtu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, jossa on muodostettu kanta, että ihmisoikeussopimuksen mukaan kiistaton biologinen isyys on vahvistettava. Suomessa pitää ottaa tämäkin asia huomioon lakeja uusittaessa, ainakin ennen minusta isyyskanne oli aikarajattu.

Sijaiskohtuja saatetaan tarjota kehitysmaista. Tästä tulee ansaintakeino köyhille ihmisille. En tiedä pitääkö asia pohtia lakiesityksessä. Jossain maissa ilmeisesti jopa veren luovutuksesta on ainakin ennen saanut rahaa, Suomessa vain kahvit, mikä onkin minusta oikein.
***
Adoption oikeutusta voi jokainen miettiä. Lapsen asema siinä on minusta keskeisin. Kenelläkään minusta ei ole subjektiivista oikeutta adoptioon, ihmisoikeuksien ja lapsenoikeuksien pitää minusta turvata lapsen oikeudet, joita valvoo yhteiskunta ja sen laeissa määräämät virkavastuulla toimivat toimivaltaiset viranomaiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Roskapostin vuoksi kommenttien valvonta on päällä.
Kiitos kuitenkin, että kommentoit :)